Joaquín Achúcarro, director artístic del XXI Concurs Internacional de Piano de València ITURBI

El concertista internacional Joaquín Achúcarro dirigirà la nova edició dels Premis Iturbi que impulsa la Diputació de València a través del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi. La diputada responsable d’aquests guardons, Glòria Tello, ha presentat aquest divendres les novetats d’aquest certamen, que arriba amb una nova edició renovada, segons ha informat la corporació provincial en un comunicat.

  El concurs comptarà per primera vegada amb la direcció artística i presidència del jurat a càrrec del Joaquín Achúcarro i amb un comité assessor format pels pianistes Emma Jiménez, Josu de Solaun, Carles Marín i Óscar Oliver.


La XXI edició del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi, organitzat per la Diputació de València des de 1981, es desenvoluparà entre el 23 de juny i 3 de juliol de 2021, en el Teatre Principal de València. L’Orquestra de València serà la formació que intervindrà en les dues fases finals del concurs.


Glòria Tello ha assegurat que aquests premis constitueixen “un referent musical a València i en la resta de l’estat espanyol” i “molt especialment en l’àmbit internacional”. En aquest sentit, ha destacat que es tracta d’uns guardons que són “un reclam cultural i musical que ha reunit” a València, “al llarg dels 40 anys d’existència, l’excel·lència del panorama pianístic mundial”.


Entre les novetats de la nova edició, està també la creació de la figura d’un compositor resident, Òscar Colomina, que serà l’encarregat d’escriure una obra comissariada expressament per a aquesta convocatòria. La peça serà interpretada de manera obligatòria per tots els participants que arriben a la segona prova. Així mateix, el certamen comptarà amb una nova imatge gràfica creada pel dissenyador Daniel Nebot. Abans d’iniciar-se la competició, prèviament i a partir de l’1 de setembre del pròxim any es podran enviar els enregistraments en vídeo de les persones candidates a concursar. Tota la informació referida a la participació i al desenvolupament del concurs podrà consultar-se en la pàgina web pianoturbi.dival.es.


Personalitat en actiu


La Diputació de València ha destacat que Joaquín Achúcarro és “una de les personalitats més importants del piano espanyol en actiu”. Així, ha explicat que va fer el seu debut als 13 anys, que la seua carrera professional va començar després de la seua victòria en la Competició Internacional de Liverpool de 1959 i que això li va portar al seu debut a Londres amb l’Orquestra Simfònica d’aqueixa ciutat.


Al llarg de la seua carrera aquest concertista ha treballat en més de 60 països i com a solista, amb més de 200 orquestres. A més, ha rebut, entre altres, els dos més alts honors en les Arts. En 1992 el Govern espanyol li va atorgar el Premi Nacional de Música i en 1996 va ser anomenat cavaller pel Rei Joan Carles amb la Medalla d’Or de Belles arts. Igualment, la Unesco li va denominar Artista per a la Pau 2000 en reconeixement al seu “èxit artístic extraordinari”. Des de setembre de 1989, ocupa el càrrec especial de Joel Estes Tate Chair en la Southern Methodist University, Dallas, Texas.

Compartir

Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on email

Usem cookies en aquesta web per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.