XXIII
Concurs
Internacional
de Piano
de València
ITURBI

Del 4 al 14 de juny de 2025

Nikolai Demidenko

Nikolai Demidenko es va graduar en el Conservatori Tchaikovsky de Moscou amb el pianista i pedagog Dmitri Bashkirov per a posteriorment ser el seu professor assistent durant 6 anys. Premiat en el Concurs Internacional de Mont-real (1976) i en el Concurs Internacional Tchaikovsky (1978). En 2014 va rebre un Doctorat Honorífic per part de la Universitat de Surrey en reconeixement a la seua aportació al camp de la Música.

 

Grans interpretacions de més de 50 concerts avalen a Nikolai Demidenko, específicament interpretant Beethoven, Chopin, Brahms, Prokofiev, Rachmaninov, Scriabin, Medtner i Tchaikovsky. Gràcies a això s’ha guanyat el reconeixement mundial pel seu virtuosisme, passió i musicalitat.

 

Nikolai Demidenko ha treballat amb destacats directors com a Sir Roger Norrington, Vladimir Fedoseyev, Charles Dutoit, Gianandrea Noseda, Sir Andrew Davis, Yuri Temirkanov o Yevgeny Svetlanov. Va col·laborar amb la St. Petersburg Philharmonic, Royal Philharmonic Orchestra, BBC National Orchestra de Gal·les, Philharmonia Orchestra, Queensland Symphony Orchestra, Seoul Philharmonic, Singapore Symphony, Orchestre National de France, Helsinki Philharmonic, Prague Symphony Orchestra, Gulbenkian Orquestra, Xi’*an Symphony Orchestra i la Danish National Symphony Orchestra. A Espanya ha treballat, entre altres, amb l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Simfònica de Bilbao, Simfònica de Navarra, Simfònica de Galícia, Orquestra i Cor de la RTVE, i Orquestra i Cor Nacional d’Espanya.

 

Entre els freqüents recitals que donava a Londres, destaquen les seues participacions en les Sèries Great Performers en el Barbican, en les Sèries Internacionals de Piano del Southbank Centre, i en les Sèries Pianoforte de Londres en el Wigmore Hall.

 

L’àmplia discografia de Nikolai Demidenko consisteix en 41 CDs. Per a Hyperion Records ha gravat més de 20 àlbums; entre ells, Concerts per a Piano de Prokofiev amb l’Orquestra Filharmònica de Londres publicat al març de 2015; el disc Guardonat Elecció de l’Editor de Gramophone de Medtner, Music for two Pianos juntament amb Dmitri Alexeev; el seu CD de Rachmaninov guardonat amb el BBC Music Magazine Best of the Year i el Diapason d’Or; i els Concerts per a Piano de Tchaikovsky i Scriabin que van obtindre el BBC Music Magazine Best of the Year i Millor Gravació de Concert de l’Any per Classics CD. El disc de Chopin que va publicar en 2008 per a ONYX Classics va guanyar el Premi Especial Chopin MIDEM 2010 entregat pel Bicentenari de naixement del compositor polonés.

 

Paral·lelament a la seua carrera de pianista desenvolupa la seua activitat pedagògica fent classes i consultoria a joves intèrprets pel món, organitzat per promotors a Austràlia, Alemanya, Polònia, Rússia, la Xina, Corea del Sud, Espanya o el Regne Unit.

 

Ha sigut convidat a formar part del jurat dels següents concursos pianístics: Liszt Piano Competició a Utrecht (2011, 2014); Leeds Piano Competició (2015); Sydney Piano Competició (2016); Moscow Competició “Trencanous” (2017); I Edició del Concurs Internacional Fryderyk Chopin d’Instruments Històrics (2018); ARD Music Competició a Munic (2022).

 

Va canviar la seua residència del Regne Unit i actualment viu a Espanya, compartint el seu coneixement i experiència a l’Escola Superior Musical Arts de Madrid.

Usem cookies en aquesta web per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.