El
Premi
Iturbi

El Premi Iturbi naix al juny de 1981 amb el propòsit de perpetuar la memòria i el llegat del pianista valencià José Iturbi, mort el 28 de juny de 1980 a Beverly Hills, alhora que s’erigeix com a plataforma de suport als nous valors pianístics que —de la mateixa manera que va fer Iturbi als seus inicis— s’obrin pas en el món competitiu del piano.

 

El Concurs Internacional de Piano de València ITURBI és una competició de caràcter biennal que va celebrar la seua vintena edició el 2017. Després d’un breu recés, ara arranca la seua segona etapa amb la posada a punt de la XXI edició per al juny de 2021, any en què se’n complirà el 40 aniversari.

 

Aquesta segona etapa està principalment marcada per la incorporació de l’eminent pianista espanyol Joaquín Achúcarro, com a nou director artístic, al desembre de 2019. A partir d’aquest moment, una també nova Comissió Artística ha dissenyat, sota la seua direcció, un model actualitzat de concurs que centra l’atenció en la cerca d’aquells aspectes que confereixen un major calat artístic a la interpretació pianística, redefinint en aquest sentit les bases i l’esperit que regeixen el concurs.

 

El jurat de la XXI edició de 2021 estarà format per Arie Vardi, Menahem Pressler, Jorge Luis Prats, Josu de Solaun, Catherine d’Argoubet, Barrett Wissman, Didier Schnorhk i Kei Itoh, sota la presidència de Joaquín Achúcarro.

 

El Concurs Iturbi compta amb la important participació de l’Orquestra de València, una de les agrupacions espanyoles més destacades, en els concerts per a piano i orquestra de la Final I i de la Gran Final.

 

El Premi Iturbi, seguint l’esperit del mateix José Iturbi —qui va portar la música dels compositors valencians de la seua època a les orquestres i els escenaris més importants dels EUA: Orquestra de Filadèlfia, la Filharmònica de Nova York, Boston, Chicago, Detroit— encarrega una sèrie d’obres a diferents compositors valencians perquè siguen interpretades durant la Semifinal del Concurs. En aquest sentit, l’obra comissionada per al Concurs Iturbi 2021 s’ha encarregat al compositor valencià Óscar Colomina, amb l’ànim que es convertisca en un senyal representatiu del 40 aniversari d’aquest concurs.

 

Han format part del jurat del Concurs Internacional de Piano de València ITURBI pianistes i personalitats de la talla d’Alicia de Larrocha, Alexis Weissenberg, Jenö Jandó, John O’Conor, Pascal Rogé, Andrea Lucchesini, Henri Barda, Rosa Sabater, María Tipo, Sulamita Aronovsky, Dimitri Bashkirov, Joaquín Soriano, Ana Guijarro, Joaquín Rodrigo, Joaquín Nin-Culmell i Eduardo López-Chávarri, entre d’altres.

 

El concurs ha rebut al llarg dels seus quasi 40 anys d’història participants dels cinc continents, i ha establit un vincle especial amb els participants de l’extinta Unió Soviètica i els països del bloc de l’est durant els últims anys de la Guerra Freda, i alguns d’ells han aconseguit els primers premis del concurs.

 

El Concurs Internacional de Piano de València ITURBI forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, amb seu a Ginebra, que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. Així mateix, el Concurs Iturbi és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.

Usem cookies en aquesta web per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.