El
Premi
Iturbi

El Premi Iturbi naix al juny de 1981 amb el propòsit de perpetuar la memòria i el llegat del pianista valencià Josep Iturbi, mort el 28 de juny de 1980 a Beverly Hills (Califòrnia), i alhora, s’erigeix en plataforma de suport als nous valors que s’obren pas en el competitiu món del piano, de la mateixa forma que va fer el mestre Iturbi quan va començar la seua carrera.

El Concurs Internacional de Piano de València Iturbi és una competició de caràcter biennal que va celebrar la vint-i-dosena edició el 2023. El 2025 arriba, amb renovada il·lusió, a la XXIIIa edició.

Aquesta etapa del Premi Iturbi està principalment marcada per la incorporació de l’eminent pianista espanyol Joaquín Achúcarro com a nou Director Artístic al desembre de 2019. La també nova Comissió Artística ha dissenyat, amb la seua direcció, un model actualitzat de concurs que centra la seua atenció en la recerca d’aquells aspectes que tenen major importància en la interpretació pianística, per redefinir-ne, en este sentit, les bases i l’esperit que regeixen la competició.

El jurat de la XXIIIa edició del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi estarà format per Jorge Luis Prats, Nicola Sani, Paul Hughes, Janina Fialkowska, Catherine d’Argoubet, Didier Schnorhk, Paolo Pinamonti i Ana Guijarro, amb la presidència de Joaquín Achúcarro.

A més, el Concurs Iturbi comptarà amb la important participació de l‘Orquestra de València. Amb seu al Palau de la Música de València, és una de les agrupacions simfòniques espanyoles més destacades i amb més projecció internacional.

Si Josep Iturbi va portar la música dels compositors de la seua època als escenaris més importants dels Estats Units (Orquestra de Filadèlfia, Filharmònica de Nova York, Boston, Chicago, Detroit…), el Premi Iturbi, continua amb el mateix esperit, i encomana diverses obres a diferents autors perquè siguen interpretades durant la Semifinal. L’obra comissionada per a l’edició de 2025 ha estat encarregada al compositor Sebastián Mariné.

Al llarg dels més de 40 anys d’història del Premi, han format part del jurat del Concurs pianistes i personalitats de la talla d’Alícia de Larrocha, Alexis Weissenberg, Jenö Jandó, John O’Connor, Pascal Roge, Andrea Lucchesini, Henry Barda, Rosa Sabater, Maria Tipo, Sulamita Aronovsky, Dimitri Bashkirov, Joaquín Soriano, Joaquim Rodrigo, Joaquín Nin-Culmell i Eduard López-Chávarri, entre d’altres.

El Premi Iturbi ha rebut participants dels cinc continents, i ha establit un vincle especial amb una part dels països de l’antic Bloc de l’Est durant els últims anys de la Guerra Freda, alguns dels quals van assolir-ne els primers premis.

El Concurs Internacional de Piano de València Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, amb seu a Ginebra, la qual reuneix les competicions internacionals de música més prestigioses del món. Així mateix, és membre de la Fundació Alink-Argerich, punt de trobada de la major part dels concursos internacionals de piano de prestigi.

Usem cookies en aquesta web per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.