XXII
Concurs
Internacional
de Piano
de València
ITURBI

Del 31 de maig al 9 de juny de 2023

Josu de Solaun

Josu de Solaun (València), de nacionalitat espanyola i estatunidenca, és el guanyador del primer premi en el XIII Concurs Internacional de Piano George Enescu de Bucarest (2014), la llista de guanyadors del qual inclou noms il·lustres del piano modern, com ara Radu Lupu i Elisabeth Leonskaja, amb la qual cosa es va convertir en el primer espanyol que guanyava aquest certamen. Així mateix, ha obtingut el primer gran premi en el XV Concurs Internacional de Piano José Iturbi de València, amb la qual cosa és de nou l’únic pianista espanyol guardonat en les més de 30 edicions del concurs. El 2009 va rebre el primer premi i el premi del públic en el Primer Concurs de Piano de la Comunitat Europea celebrat a Praga, a on fou l’únic pianista triat representant d’Espanya i a on va tocar en la final amb l’Orquestra de la Ràdio Txeca el concert núm. 3 de Rakhmàninov. Entre els seus altres guardons, destaquen el Helen Cohn Award i el Young Concert Artists de Nova York, i els concursos Ricardo Viñes i Sant Sebastià a Espanya.

 

Ha actuat com a solista amb orquestres com la del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg, l’Orquestra de Cambra Rudolf Barxai de Moscou, l’Orquestra Filharmònica La Fenice de Venècia, l’Orquestra de RTVE, l’Orquestra de la Ràdio i Televisió RTE de Dublín, l’Orquestra Simfònica Nacional de Colòmbia, l’Orquestra Nacional de la Ràdio de Bucarest, la Filharmònica George Enescu de Bucarest, les filharmòniques de Ploiești, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, Satu Mare, Brașov, Bacău, Oradea i Râmnicu Vâlcea a Romania, l’Orquestra Leoš Janáček (Orquestra de la Ràdio Txeca), l’Orquestra Nacional de Moràvia (República Txeca), la Port Angeles Symphony Orchestra de Washington, la Monterey Symphony Orchestra de Califòrnia, la Real Filharmonía de Galícia, l’Orquestra de València, la Simfònica d’Euskadi, la Virginia Symphony Orchestra, l’American Ballet Theater Orchestra de Nova York, la Filharmònica de la Ciutat de Mèxic i l’Orquestra Simfònica de Bilbao, entre altres.

 

És graduat per la Manhattan School of Music de Nova York, a on va estudiar durant 12 anys sota la tutela de la pianista russa Nina Svetlanova i el pianista cubà Horacio Gutiérrez. A Espanya, estudià amb Ricardo Roca, Maria Teresa Naranjo i Ana Guijarro (piano), i amb el compositor i director d’orquestra Salvador Chulià Hernández (harmonia, contrapunt, fugida i composició). Els seus professors de música de cambra que van exercir una gran influència sobre ell varen ser David Soyer i Michael Tree (del Quartet Guarnieri), Isidore Cohen (del Beaux Arts Trio), i Robert Mann (del Quartet Juilliard).

 

Com a recitalista, ha actuat a Espanya, Romania, Rússia, Ucraïna, Itàlia, Bulgària, el Japó, la Xina, Taiwan, els Estats Units, Xile, Suïssa, França, la República Txeca, els Països Baixos, Alemanya, Mèxic, el Regne Unit i el Canadà, en sales com el Kennedy Center de Washington, el Carnegie Hall, el Metropolitan Opera de Nova York, l’Athenaeum de Bucarest, la Sala Silvestre Revueltas de Mèxic, el Teatre Monumental de Madrid, l’Auditori Nacional de Música de Madrid, la Salle Cortot de París, el Southbank Centre de Londres, la Schumann Haus de Leipzig, i el Palau de la Música i el Palau de les Arts de València. Ha actuat com a solista sota la batuta de directors com JoAnn Falletta, Ilarion Ionescu-Galaţi, Radu Postăvaru, Jonathan Pasternack, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Ormsby Wilkins, Bruno Aprea, Justus Frantz, Karl Sollak, Ovidiu Balan, Alexis Soriano Monstavicius, Ramon Tébar, Max Bragado, Yaron Traub, Miguel Ángel Gómez Martínez, Paul Daniel, Constantine Orbelian, Marco de Prosperis  i Francisco Valero, entre altres.

 

La seua discografia inclou un disc amb obres de Stravinski per a Naxos (2016), les obres completes per a piano de George Enescu en tres discos per a Naxos (2017) i dos discos de música de cambra per al segell alemany Audite.

 

El 2019, el govern de Romania el va condecorar amb l’Orde al Mèrit Cultural.

Usem cookies en aquesta web per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.