I
FESTIVAL
INTERNACIONAL
DE PIANO
DE VALÈNCIA
ITURBI

Del 22 al 27 de setembre de 2020

Josu de Solaun

 

Josu de Solaun (València), de nacionalitat espanyola i estatunidenca, és el guanyador del primer premi en el XIII Concurs Internacional de Piano George Enescu de Bucarest (2014), la llista de guanyadors del qual inclou noms il·lustres del piano modern, com ara Radu Lupu i Elisabeth Leonskaja, i es converteix en el primer espanyol a guanyar aquest certamen. Així mateix, obté el primer gran premi en el XV Concurs Internacional de Piano José Iturbi de València, i de nou és l’únic pianista espanyol guardonat en les més de trenta edicions del concurs; el 2009 rep el primer premi i premi del públic en el Primer Concurs de Piano de la Comunitat Europea, celebrat a Praga, on va ser elegit únic pianista representant d’Espanya i va tocar en la final, amb l’Orquestra de la Ràdio Txeca, el concert Número 3 de Rakhmàninov. Entre els seus altres guardons destaquen el Helen Cohn Award i el Young Concert Artists de Nova York i els concursos Ricard Viñes i el de Sant Sebastià, a Espanya.

 

Ha actuat com a solista amb orquestres com la del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg, l’Orquestra de Cambra Rudolf Barxai de Moscou, l’Orquestra Filharmònica La Fenice de Venècia, l’Orquestra de la RTVE, l’Orquestra de la Ràdio i Televisió, RTÉ, de Dublín, l’Orquestra Simfònica Nacional de Colòmbia, l’Orquestra Nacional de la Ràdio de Bucarest, la Filharmònica George Enescu de Bucarest, les filharmòniques de Ploiesti, Timişoara, Iaşi, Targu Mureş, Satu Mare, Braşov, Bacău, Oradea i Ramnicu Valcea a Romania, l’Orquestra Leoš Janácek (Orquestra de la Ràdio Txeca), Orquestra Nacional de Moràvia (República Txeca), Port Angeles Symphony de Washington, Monterey Symphony Orchestra de Califòrnia, Real Filharmonia de Galícia, Orquestra de València, Simfònica d’Euskadi, Virginia Symphony Orchestra, American Ballet Theater Orchestra de Nova York, la Filharmònica de la Ciutat de Mèxic i l’Orquestra Simfònica de Bilbao, entre altres.

 

És graduat per la Manhattan School of Music de Nova York, on va estudiar durant dotze anys sota la tutela de la pianista russa Nina Svetlanova i el pianista cubà Horacio Gutiérrez. A Espanya va estudiar amb Ricardo Roca, Maria Teresa Naranjo i Ana Guijarro (piano) i amb el compositor i director d’orquestra Salvador Chuliá Hernández (harmonia, contrapunt, fuga i composició). Els seus professors de música de cambra, els quals van exercir una gran influència sobre ell, van ser David Soyer i Michael Tree (del Guarnieri Quartet), Isidore Cohen (del Beaux Arts Trio) i Robert Mann (Juilliard Quartet).

 

Com a recitalista ha actuat a Espanya, Romania, Rússia, Ucraïna, Itàlia, Bulgària, el Japó, la Xina, Taiwan, els Estats Units, Xile, Suïssa, França, República Txeca, Holanda, Alemanya, Mèxic, el Regne Unit i Canadà, en sales com la Kenneddy Center de Washington, Carnegie Hall, Metropolitan Opera de Nova York, Athenaeum de Bucarest, Sala Silvestre Revueltas de Mèxic, Teatre Monumental de Madrid, Auditori Nacional de Música de Madrid, Salle Cortot de París, Southbank Centre de Londres, Schumann Haus de Leipzig, Palau de la Música i Palau de les Arts de València. Ha actuat com a solista sota la batuta de directors com JoAnn Falletta, Ilarion Ionescu-Galaţi, Radu Postavaru, Jonathan Pasternack, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Ormsby Wilkins, Bruno Aprea, Justus Frantz, Karl Sollak, Ovidiu Balan, Alexis Soriano Monstavicius, Ramón Tebar, Max Bragado, Yaron Traub, Miguel Ángel Gómez Martínez, Paul Daniel, Constantine Orbelian, Marco de Prosperis i Francisco Valero, entre d’altres.

 

La seua discografia inclou un disc amb obres de Stravinski per a Naxos (2016), les obres completes per a piano de George Enescu en tres discos per a Naxos (2017) i dos discos de música de cambra per al segell alemany Audite.

 

El 2019, el Govern de Romania el va condecorar amb l’Orde al Mèrit Cultural.

Piano Iturbi
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.