XXI
Concurs
Internacional
de Piano
de València
ITURBI
Del 23 de juny al 2 de juliol de 2021
Joaquín Achúcarro
«The piano is a percussion instrument. Some extraordinary pianists, and Joaquín is one of them, can make it appear that the piano goes legato and that the notes grow into each other… There is a very particular sound that he can make that now very, very few pianists can make. It’s a very rare thing and it’s instantly recognizable.»
Sir Simon Rattle, in Opus Arte DVD
Nascut a Bilbao, la seua victòria a Anglaterra en la Liverpool International Competition (guanyada un any abans per Zubin Mehta en la modalitat de director d’orquestra) i les crítiques entusiastes en els diaris londinencs després del seu debut amb la London Symphony en el Royal Festival Hall marcaren l’inici de la seua carrera.
La seua activitat concertística internacional ininterrompuda l’ha dut a 61 països. Ha actuat en sales com la Berliner Philharmoniker, el Carnegie Hall, l’Avery Fisher Hall, el Concertgebouw, el Kennedy Center, el Musikverein, el Royal Albert Hall, el Festival Hall, el Teatro alla Scala, el Suntory Hall, el Sydney Opera House, tant en recitals com a solista d’orquestres, entre les quals estan la Berliner Philharmoniker, la Chicago Symphony, la New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, La Scala de Milà, la Sydney Symphony, la London Philharmonic, la BBC Symphony, la National de France, la Yomiuri, la Tokyo Metropolitan Symphony, la Tokyo Philharmonic, la RIAS Berlin, i totes les orquestres d’Espanya, i al costat de més de 400 directors, com Abbado, Chailly, Davis, Mehta, Ozawa, Rattle, Van Zweden i Conlon.
Va ser nomenat Artista per la Pau per la Unesco a París en reconeixement al seu «acompliment artístic extraordinari». És Accademico ad Honorem de l’Accademia Chigiana de Siena (Itàlia), Medalla d’Or a les Belles arts, Premi Nacional de Música i Gran Creu del Mèrit Civil. També és acadèmic honorari de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran de Madrid i Doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Madrid. Igualment, la International Astronomical Union (IAU) acordà nomenar el miniplaneta 22191 amb el nom Achúcarro en homenatge a la seua trajectòria universal.
La revista francesa Diapason inclogué un enregistrament de Joaquín Achúcarro entre «els 100 discos més bells de piano de tots els temps», al costat de llegendes com Rakhmàninov, Horowitz, Rubinstein, Cortot, Richter, Gould i Brendel.
El seu DVD Achúcarro plays Brahms, del concert núm. 2 de Brahms amb la London Symphony i Sir Colin Davis (Opus Art) va rebre cinc estreles en tot Europa i saltà al número 1 en la llista de best sellers del gegant amazon.com.
Poc després, EuroArts va publicar el seu nou DVD Falla and friends amb les Noches en los jardines de España de Falla amb la Filharmònica de Berlín i Sir Simon Rattle, gravat en la Berliner Philharmoniker, i fou rebut també amb entusiasme per la crítica i el públic.
A petició del compositor, Achúcarro revisà i va gravar per a Sony la seua versió del Piano concerto de Joaquín Rodrigo amb l’Orquestra de València i Manuel Galduf.
Sony també ha reeditat les seues famoses Goyescas de Granados i Las noches de Falla amb la London Symphony i Eduardo Mata. El 2019, Sony Japan ha publicat un doble CD amb tota la música espanyola gravada per Achúcarro per a ells.
A més, ha gravat amb RCA, BMG, Claves, Ensayo, La Dolce Volta, Master of Arts i Etnos. Ha rebut premis pels seus enregistraments de Ravel, Falla, Granados, Brahms, Schumann, Schubert, Chopin, Beethoven, Debussy, Bartók, Rakhmàninov, Skriabin, Turina i Hermann.
Des d’agost del 1989, té la càtedra de piano J.E. Tate de la SMU de Dallas. Ha combinat els períodes d’ensenyament amb la seua atapeïda agenda de concerts.
El 2008, un grup de persones i institucions de Dallas va crear la Joaquín Achúcarro Foundation «per a perpetuar el seu llegat artístic i docent» i ajudar pianistes alumnes d’ell en el començament de les seues carreres.