XXII
Concurs
Internacional
de Piano
de València
ITURBI
Del 31 de maig al 10 de juny de 2023
Joaquín Achúcarro
“El piano és un instrument de percussió. Alguns pianistes extraordinaris, i Joaquín n’és un, poden fer que semble que el piano va lligat i que les notes creixen unes dins d’altres… hi ha un so molt particular que ell pot aconseguir i que ara molt, molt pocs pianistes són capaços de fer. És una cosa molt rara i es reconeix a l’instant”.
Sir Simon Rattle, en el DVD Opus Arte
Nascut a Bilbao (Espanya), la seua victòria a Anglaterra al Concurs Internacional de Liverpool (un any després que Zubin Mehta el guanyara com a director) i les elogioses crítiques dels periòdics londinencs després del seu debut amb la Simfònica de Londres al Royal Festival Hall van marcar l’inici de la seua carrera.
Des d’aleshores, Achúcarro ha tingut una carrera internacional excepcional i ininterrompuda. Ha realitzat gires per 61 països, i ha actuat en recital i com a solista en sales com l’Avery Fisher Hall, Carnegie Hall, Filharmònica de Berlín, Concertgebouw, Kennedy Center, Musikverein, Royal Albert Hall, Teatro alla Scala, Suntory Hall, Ópera de Sydney, Teatro Colón… amb orquestres com la Filharmònica de Berlín, la Filharmònica de Nova York, la Simfònica de Chicago, la Filharmònica de los Ángeles, La Scala, la Filharmònica de Londres, la Simfònica de Londres, la Simfònica de Sydney, la Simfònica de la BBC, la Nacional de França, la Yomiuri, la Filharmònica de Tòquio, la Metropolitana de Tòquio, la RIAS de Berlín i, per descomptat, totes les orquestres espanyoles. Ha tocat amb una impressionant llista de més de 400 directors com Abbado, Chailly, Davis, Mehta, Ozawa, Rattle i van Zweden.
La revista francesa Diapason va seleccionar un dels 30 CDs d’Achúcarro com una de “les gravacions de piano més belles de tots els temps” juntament amb llegendes de la talla de Rachmaninoff, Horowitz, Rubinstein, Richter, Cortot, Gould, Brendel. Nomenat “Artista per la Pau” per la UNESCO a París en reconeixement dels “seus extraordinaris èxits artístics”. És Accademico ad Honorem de l’Accademia Chigiana de Siena (Itàlia), i al seu país natal, Achúcarro ha rebut els més alts honors de les Arts: la Medalla de Oro de Bellas Artes, el Premio Nacional de Música i la Gran Cruz del Mérito Civil. El 2018 va ser nomenat Académico d’Honor de la Real Academia de las Bellas Artes de San Fernando i Doctor Honoris Causa per la Universidad Autónoma de Madrid. La Unió Astronòmica Internacional (UAI) va batejar el miniplaneta 22191 amb el nom d’Achúcarro, com a homenatge a la seua reeixida carrera internacional.
El seu DVD “Achucarro plays Brahms”, amb el “Concert per a piano núm. 2” de Brahms amb Sir Colin Davis i la Simfònica de Londres (Opus Arte), va rebre crítiques de cinc estreles a tot Europa, i es va enfilar als primers llocs de les llistes Bestsellers i Hot New Releases en amazon.com.
Uns mesos més tard, Euroarts va editar el nou DVD d’Achúcarro “Falla and Friends” en el qual interpreta “Noches en los Jardines de España” amb la Filharmònica de Berlín i Sir Simon Rattle a la Philarmonie Hall de Berlín, la qual també va acollir els elogis de la crítica.
A petició del mateix mestre Rodrigo, Achúcarro va reescriure i va gravar per a Sony la seua revisió del “Concierto para piano” de Joaquín Rodrigo amb l’Orquestra de València i Manuel Galduf.
Té gravacions premiades de Chopin, Schuman, Ravel, Brahms, Schubert, Beethoven, Bartok, Rachmaninoff Debussy, Herman amb SONY, RCA, BMG, Claves, Ensayo, Masters of Arts; Etnos SONY ha reeditat dues de les seues gravacions, les famoses “Goyescas” de Granados i les seues “Noches de Falla” amb la Simfònica de Londres i Eduardo Mata. I el 2019, Sony Japó ha publicat un doble CD amb tota la música espanyola que Achúcarro va gravar per a la multinacional japonesa.
És titular de la Càtedra J. E Tate de piano a la Universidad Meadows School of the Arts, gràcies a l’adaptació dels seus períodes de docència amb una ajustada agenda de concerts.
Des de 2008, la Fundación Joaquín Achúcarro –creada per un grup de persones i institucions de la comunitat de Dallas “per a perpetuar su legado artístic i docent”– ajuda a joves pianistes ens els inicis de les seues carreres.