. La pianista portuguesa inaugura este divendres, 28 d’octubre, el II Festival de Piano amb un recital en el qual interpretarà obres de Schubert i Debussy, que forma part de l’abonament de Tardor 2022 del Palau de la Música, i que és fruit de la col·laboració institucional
- Gloria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi i presidenta del Palau de la Música, ha destacat que “comencem la segona edició d’este magnífic Festival Iturbi de la millor manera possible, amb l’excel·lència musical de Maria João Pires, una de les pianistes més volgudes i admirades pel públic valencià, que va recabar excel·lents crítiques en el seu recent concert amb l’Orquestra de València”
- Tello ha valorat molt positivament la col·laboració institucional amb el Palau de la Música, que ha propiciat a part d’este recital, un programa dins del cicle Cambra al Palau i un altre concert d’abonament de l’Orquestra de València, que “enriqueix la programació i conjumina esforços per a fer arribar la cultura, i que puga gaudir d’ella tota la ciutadania”
- Justo Romero, director artístic, subratlla que “esta edició reivindica el seu compromís amb l’excel·lència artística, amb la música espanyola i contemporània; la qualitat sense passaports i la decidida obstinació de convertir-se en reflex de l’actual univers pianístic”
- Justo Romero, director artístic, subratlla que “esta edició reivindica el seu compromís amb
- Del 28 d’octubre el 4 de novembre actuaran un total de 25 intèrprets en nou concerts i s’oferiran tres estrenes absolutes i exigents propostes musicals
- Els pianistes Carlos Apellániz, Yulianna Avdeeva, Claudio Carbó, Josep Colom, Bartomeu Jaume, María Linares, Carles Marín, Óscar Oliver, Luis Fernando Pérez, Noelia Rodiles i Xavier Torres; Diego Ares (clavecín) i Antonio Simón (fortepiano), així com el director Manuel Hernández Silva i l’Orquestra de València són els protagonistes de l’edició
València, 26 octubre de 2022
El Festival de Piano Iturbi prepara la seua segona edició amb una programació que oferirà, del 28 d’octubre al 4 de novembre, un total de nou concerts. En la inauguració del Festival de Piano Iturbi, este dijous, i en el qual participaran un total de 25 músics, la pianista portuguesa Maria João Pires oferirà un recital en el qual interpretarà les Sonates en La major, opus 120 D 664, i la Sonata en Si bemoll major, D 960, les dos de Schubert, així com la Suite Bergamasque de Debussy. Este concert forma part de la temporada d’abonament de Tardor 2022 del Palau de la Música, i és fruit de la col·laboració institucional.
Li seguiran intèrprets de referència com Carlos Apellániz, Yulianna Avdeeva, Claudio Carbó, Josep Colom, Bartomeu Jaume, María Linares, Carles Marín, Óscar Oliver, Luis Fernando Pérez, Maria João Pires, Noelia Rodiles i Xavier Torres, que completen el planter de solistes juntament amb Diego Ares (clavecín), Antonio Simón (fortepiano) i el director hispà-veneçolà Manuel Hernández Silva, que dirigirà un ”concert de concerts” que comptarà amb la participació de l’Orquestra de València.
La Diputació de València dóna continuïtat així a un festival, baix la direcció artística de Justo Romero, que va commemorar el 125 aniversari del naixement de José Iturbi en 2020 i que tindrà lloc els anys parells, mentre que el Premi Iturbi se celebrarà, també amb caràcter biennal, els anys imparells.
El Festival compta amb la col·laboració del Ajuntament de València, del Palau de la Música, del Institut Valencià de Cultura a través de la Direcció Adjunta de la Música i Cultura Popular, de la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma adscrita al Ministeri d’Afers exteriors, del Palau de les Arts Reina Sofia i del Festival Piano aux Jacobins; i es durà a terme en diferents escenaris de la ciutat de València (Teatre Principal, Palau de les Arts, Centre Cultural la Beneficència i L’Almodí).
Gloria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi i presidenta del Palau de la Música, ha destacat que “comencem la segona edició d’este magnífic Festival Iturbi de la millor manera possible, amb l’excel·lència musical de Maria João Pires, una de les pianistes més volgudes i admirades pel públic valencià, que va recabar excel·lents crítiques en el seu recent concert amb l’Orquestra de València”. Tello ha valorat molt positivament la col·laboració institucional amb el Palau de la Música, que ha propiciat a part d’este recital, un programa dins del cicle Cambra al Palau i un altre concert d’abonament de l’Orquestra de València, que “enriqueix la programació i conjumina esforços per a fer arribar la cultura, i que puga gaudir d’ella tota la ciutadania”.
Justo Romero subratlla que “esta edició reivindica el seu compromís amb l’excel·lència artística, amb la música espanyola i contemporània; la qualitat sense passaports i la decidida obstinació de convertir-se en reflex de l’actual univers pianístic”. El director artístic considera que “la memòria inspiradora de José Iturbi requereix i reclama la màxima exigència artística i un alt voltatge pianístic i musical”, i ho resumeix en cinc paraules, “virtuosisme, expressió, fidelitat, nitidesa i compromís”.
25 músics i tres estrenes
Al recital de Maria João Pires li seguirà Quintets amb piano I, el grup format per Luis Fernando Pérez (piano), Gjorgi Dimchevski i Santiago Juan (violins), David Fons (viola) i David Apellániz (violoncel), abordarà l’estrena absoluta del Quintet Les lògiques exquisides, creat expressament pel compositor valencià Francisco Coll com a resposta a l’encàrrec formulat pel propi Festival. En el mateix concert s’escoltaran els Quintets per a piano i cordes de Schumann i Xostakóvitx. Serà en el Centre Cultural La Beneficència dissabte que ve 29, a les 12h.
Els pianistes Bartomeu Jaume i Xavier Torres, amb el programa Obra per a piano de Javier Costa, interpretaran el catàleg pianístic complet de Costa, inclosos dos estrenes absolutes: Preludis efímers i Remember me!! (L’Almodí, 29 novembre, 19.30h). Este concert compta amb la col·laboració del Cicle de Cambra del Palau de la Música.
Entre els 25 intèrprets que participen en l’actual edició, destaca també la pianista asturiana Noelia Rodiles, qui protagonitzarà un recital en el qual tocarà un programa de contrastos i reflexos que alterna obres de Schubert (Impromptus i Moments musicals) i els espanyols David del Puerto i Jesús Rueda, la Sonata del qual número 5, “The Butterfly Effect” clausurarà l’actuació en L’Almodí, el diumenge 30, a les 12h.
Liber Quartet, format pels pianistes Carlos Apellániz i Óscar Oliver, Javier Eguillor (timbals i percussió) i Jesús Salvador Chapi (percussió), interpretaran la Rapsòdia en blue de George Gershwin, en versió per a dos pianos dels propis intèrprets inspirada en l’enregistrament de José i Amparo Iturbi, i obres de Bartók (Sonata per a dos pianos i percussió) i Stravinski, de qui tocaran la versió per a dos pianos que va preparar el propi compositor de La consagració de la primavera (Centre Cultural La Beneficència, 30 octubre, 19.30h).
Yulianna Avdeeva i Carles Marín
En l’equador del festival, la pianista moscovita Yulianna Avdeeva, brillant Primer premi i Medalla d’or del Concurs Chopin de Varsòvia en 2005, actuarà amb obres de Chopin, Władysław Spilzman, Mieczysław Weinberg i Rajmáninov, en el Centre Cultural La Beneficència, el dilluns 31, a les 19.30h. El programa Quintets amb piano II presentarà una formació integrada pel pianista Carles Marín, Roberto Turlo (oboé), Vicente Alberola (clarinet), Salvador Sanchis (fagot) i María Rubio (trompa), que brindaran un concert que confrontarà els quintets per a piano i vents de Mozart i Beethoven, precedits per sengles fantasies per a piano de tots dos compositors (Centre Cultural La Beneficència, dimecres, 2 novembre, 19.30h).
La huitena cita del Festival serà en col·laboració amb el Palau de la Música, en ella, l’Orquestra de València, de la mà del mestre Manuel Hernández Silva, oferirà un “concert de concerts” en el qual s’interpretaran, per primera vegada junts en la història de la música, el Concert per a quatre pianos i cordes de Bach; el de tres pianos de Mozart, el Concert per a clau, fortepiano i orquestra de Carl Philipp Emanuel Bach, el Totentanz de Liszt (per a piano i orquestra), i el rares vegades tocat Concert per a piano per a la mà esquerra de Prokófiev. Actuaran com a solistes en esta singular cita els pianistes Carlos Apellániz, Claudio Carbó, María Linares, Óscar Oliver, Xavier Torres, així com Diego Ares (clavecín) i Antonio Simón (fortepiano i piano). Serà en el Teatre Principal, el dijous 3 novembre, 19.30h.
Josep Colom, fermall d’or
El fermall d’or al II Festival de Piano Iturbi arribarà el divendres 4 de novembre, quan el pianista barceloní Josep Colom, un dels noms propis de la història interpretativa del piano espanyol, aborde en L’Almodí, a les 19.30h, un ambiciós programa amb obres de Franck, Stravinski, Falla (Fantasia Baetica), els Dotze estudis opus 25 de Chopin i la novetat d’una Xicoteta Dansa espanyola composta pel mateix José Iturbi.
Les entrades per als concerts són gratuïtes fins a completar l’aforament. El procediment per a aconseguir entrades és el següent: el dimarts de la setmana del concert/recital poden reservar-se a través de la web www.entradesvalencia.com. També es distribueixen presencialment en el punt d’informació del Centre Cultural La Beneficència. Per als concerts en col·laboració amb el Palau de la Música (recital inaugural; obra per a piano de Javier Costa; Concert de l’Orquestra de València), les entrades poden adquirir-se en el Palau de la Música.
D’altra banda, el Cicle de Recitals Iturbi ha brindat enguany, del 6 de maig al 23 d’octubre, un total d’onze concerts a Roma, Tolosa, València, i en ciutats i municipis valencians com Gandia, Chiva, Xàtiva i Sagunt, a càrrec d’alguns dels guanyadors de l’anterior edició: Salome Jordania, Ryutaro Suzuki i Zifan Ye.
Impacte internacional
La primera edició del Festival Iturbi en 2020, que va aconseguir un gran impacte nacional i internacional, va comptar amb la presència de prestigiosos intèrprets i formacions com Javier Perianes, el Quartet Quiroga, Gustavo Díaz Jerez, Marta Zabaleta, Josu de Solaun, Franziska Pietsch i el Quartetto Indaco; i va incloure activitats com Toques el piano?, amb instruments situats en cinc cèntriques places i un concert amb deu pianos en la Plaça de la Mare de Déu de València.