XXIII
Concurs
Internacional
de Piano
de València
ITURBI

Del 4 al 14 de juny de 2025

Nicola Sani

Nicola Sani (Ferrara 1961), compositor i director artístic. Es va especialitzar amb Karlheinz Stockhausen, després d’estudiar composició amb Domenico Guaccero i composició de música electrònica amb Giorgio Nottoli. Va assistir als seminaris de composició de Tristan Murail, George Benjamin i Jonathan Harvey.

 

És autor d’obres per a teatre musical i dansa, composicions simfòniques i de càmera, creacions intermedials, composicions per a electrònica en viu i mitjans fixos, interpretades i presentades en les principals temporades i festivals d’Itàlia i l’estranger. El catàleg de les seues obres ha sigut publicat per Edizioni SZ Sugar, Milà, i aquestes han sigut interpretades per directors, solistes i conjunts de fama internacional. La seua música sona amb freqüència en emissores de ràdio i televisió de tot el món. També ha col·laborat amb alguns dels més grans artistes del cinema, les arts visuals i el videoart, com Michelangelo Antonioni, Nam June Paik, Studio Azzurro, Mario Sasso, David Ryan i Bizhan Bassiri. Té en el seu haver una àmplia producció discogràfica i de vídeo per a importants cases discogràfiques italianes i estrangeres (entre ells Wergo, Kairos, Stradivarius, Tactus, Medusa, Ema Vinci, Rara, Musicaimmagine).

 

En 2011 va rebre la condecoració de “Chevalier dones Arts et dones Lettres” del Ministeri de Cultura francés. En 2023 va ser designat Acadèmic d’Honor de la prestigiosa “Accademia delle Arti del Disegno” de Florència, al que va seguir en 2024 el nomenament d’Acadèmic Corresponent.

 

La seua activitat en la gestió d’institucions culturals i musicals és especialment intensa: des de 2015 és director artístic de la Accademia Chigiana de Siena, membre del patronat de la Fundació “Archivio Luigi Nono” de Venècia, assessor artístic de la IUC-Institució Universitària de Concerts Universitat “Sapienza” de Roma i membre del Comité Científic de la Fundació Bassiri.

 

Ha sigut director general i artístic del Teatre Comunale de Bolonya, director artístic del Teatre dell’Opera de Roma, president del Istituto Nazionale di Studi Verdiani de Parma, president de la Fondazione Isabella Scelsi de Roma, dedicada al llegat cultural del compositor Giacinto Scelsi, director artístic del Projecte “Sonora” amb la Federació CEMAT, director artístic del Festival “Emergenze” de Roma, comissari de la Secció de “Art Electrònic” del Festival RomaEuropa, director de la Secció de Música del Festival de “Art Electrònic” de Camerino. També va ser membre del consell d’administració de “Opera Europa”, conseller de l’Acadèmia Alemanya “Vila Massimo” i de l’Acadèmia Americana de Roma.

Usem cookies en aquesta web per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.