XXIII
Concurs
Internacional
de Piano
de València
ITURBI

Del 4 al 14 de juny de 2025

Preguntes freqüents

És una competició internacional de piano en la qual participen joves talents de tot el món.

 

El propòsit del Concurs és perpetuar la memòria i el llegat del pianista valencià José Iturbi, al mateix temps que s’erigeix com a plataforma de suport als nous valors que s’obrin pas en el competitiu món del piano, de la mateixa manera que va fer el mestre Iturbi en els seus inicis.

L’entitat organitzadora del concurs és la Diputació de València, institució encarregada del govern i l’administració autònoma de la província de València.

 

Com a administració pública, la Diputació col·labora amb altres entitats, tant públiques com privades, perquè el Concurs Internacional de Piano siga una realitat.

El Premi Iturbi naix al juny de 1981, de la mà de l’insigne mestre Joaquín Rodrigo.

És una competició de caràcter biennal (una vegada cada dos anys).

En 2023 el Premi Iturbi va celebrar la seua vint-i-dosena edició.

En 2025 torna amb renovada il·lusió amb la seua XXIII edició.

Totes les fases del concurs se celebren a la ciutat de València, a Espanya.

 

València és la tercera ciutat més poblada d’Espanya i la capital de la província homònima, així com de la Comunitat Valenciana. Està situada en la costa mediterrània i és un important focus cultural, especialment en l’àmbit musical.

 

Per a la seua edició de 2025, el Premi Iturbi torna al seu lloc de celebració habitual: el Palau de la Música de València.

La XXIII edició tindrà lloc del 4 al 14 de juny de 2025.

La fase de concurs està composta per 4 proves eliminatòries que es desenvolupen successivament:

  • Primera fase: Recital de 40 minuts.
  • Semifinal: Recital de 60 minuts.
  • Final: Concert amb orquestra.
  • Gran Final: Concert amb orquestra.

El jurat de la XXIIIa edició del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi estarà format per Catherine d’Argoubet, Nikolai Demidenko, Janina Fialkowska, Ana Guijarro, Paul Hughes, Jorge Luis Prats, Nicola Sani i Didier Schnorhk, amb la presidència de Joaquín Achúcarro.

Premis:

  • Primer premi: Dotat amb 30.000 euros i gravació d’un CD.
  • Segon premi: Dotat amb 20.000 euros.
  • Tercer premi: Dotat amb 10.000 euros.
  • Premis finalistes: Dotat amb 5.000 euros per a cadascuna de les tres persones finalistes no guardonades amb el primer, segon o tercer premi.
  • Premi millor finalista: Dotat amb 3.000 euros al millor finalista no guardonat/da amb el primer, segon o tercer premi.

A més, les persones guardonades amb els tres primers premis participaran en una gira de concerts a la província de València (que es programarà per a 2026).


Premis Especials:

  • Premi a la millor interpretació de música espanyola: Dotat amb 2.000 euros a la millor interpretació de música espanyola.
  • Premi a la millor interpretació d’una peça de Chopin: Dotat amb 2.000 euros a la millor interpretació d’una peça de Chopin.

A part d’aquests premis, podran atorgar-se altres premis finançats per altres entitats patrocinadores i col·laboradores.

Si el Jurat acordara la concessió dels premis ex aequo, l’import d’aquests es dividiria entre les persones guardonades. El primer premi no podrà concedir-se ex aequo.

Qualsevol dels premis podrà no adjudicar-se, quedant desert.

Podran prendre part en aquest concurs joves pianistes de qualsevol nacionalitat que complisquen amb els requisits de participació.

El requisit d’edat és haver nascut a partir del 4 de juny de 1990 (inclòs); és a dir, tindre com a màxim 34 anys el dia que dona inici el concurs (o que eixa data siga exactament el dia del teu 35é aniversari).

 

A més, no podran participar aquells concursants que hagen obtingut el Primer Premi en anteriors edicions del concurs.

 

Així mateix, no podran participar en el concurs les persones que hagueren rebut classes per part de membres que componen el Jurat (incloses classes magistrals) durant els 2 anys previs a l’inici de la celebració del concurs; és a dir, des del 4 de juny de 2023 (inclòs).

No, tant la inscripció com la participació en el Premi Iturbi és totalment gratuïta.

Com a aportació a les despeses de desplaçament i manutenció, es concedeix una ajuda de 1.000 euros per a cadascuna de les persones concursants.

 

Així mateix, es concedirà una ajuda addicional per import de 300 euros a cadascuna de les persones que es classifiquen per a la Semifinal.

Pel que fa a l’edició de 2025, no es proporciona allotjament a les persones participants, ni existeix programa d’assistència previst per l’organització sobre aquest tema. Tampoc hi ha plans d’allotjament en cases particulars.

El termini de presentació de sol·licituds està obert, des del dia 8 de maig de 2024, fins al 25 de noviembre de 2024 a les 23:59:59 hora central europea (CET) (UTC+1:00).

La tramitació del formulari d’inscripció i de la presentació de la documentació annexa es dur a terme de manera telemàtica en aquest lloc web, en la secció Concurs 2025 > Formulari d’Inscripció.

En primer lloc, el formulari d’inscripció sol·licita una sèrie de dades personals bàsiques (nom, nacionalitat, edat, dades de contacte, etc.)

 

A més, s’ha d’indicar l’adreça web (o adreces web) on puga visualitzar-se un document audiovisual, preferiblement en alta resolució HD, on la persona aspirant interprete un programa lliure d’entre 20 i 30 minuts, que serà l’avaluat per l’òrgan tècnic de preselecció.

 

En el formulari d’inscripció també s’ha d’incloure la informació sobre els títols de les obres proposats per a interpretar en cadascuna de les quatre proves del concurs i la duració aproximada de les mateixes (“repertori” o “programa”).

Les candidatures hauran d’annexar els documents que es detallen a continuació:

  1. Document oficial (passaport o DNI) en el qual conste la data de naixement i nacionalitat de la persona aspirant.
  2. Curriculum vitae amb indicació de títols acadèmics i artístics, resum dels seus estudis musicals (amb menció del professorat), participació en concursos internacionals, actuacions més importants, gravacions discogràfiques o de ràdio o televisió.
  3. Dues cartes de recomanació de personalitats del món musical, amb informació de contacte (telèfon i correu electrònic).
  4. Una fotografia.
  5. Opcional: Documents oficials o privats que la persona sol·licitant considere d’interés per a la seua candidatura (premis internacionals, crítiques, gravació de discos, etc.)

El format dels documents ha de ser PDF, JPG o PNG.

 

La grandària màxima de cadascun dels arxius serà de 10 MB.

 

En cas que la persona sol·licitant opte per presentar documents addicionals que considere d’interés per a la seua candidatura, tots hauran d’estar units en un únic arxiu de format PDF amb una grandària màxima de 10 MB.

El vídeo (o vídeos) estarà allotjat en una adreça web d’accés públic (Youtube o similars). L’enllaç haurà d’estar disponible per al seu visionat i descàrrega fins al dia 31 de gener de 2025.

 

Estarà gravat preferiblement en alta resolució HD.

 

La persona aspirant interpretarà un programa lliure d’entre 20 i 30 minuts, que serà l’avaluat per l’òrgan tècnic de preselecció.

 

El repertori podrà incloure obres proposades per la persona aspirant en cas de resultar seleccionada per a la fase de concurs.

 

Cadascuna de les obres interpretades haurà d’haver sigut gravada en una única presa, sense cap tall en la interpretació, de manera que la cara i les mans apareguen en pla contínuament.

 

La gravació haurà d’haver sigut realitzada amb posterioritat a l’1 de gener de 2024.

Si la persona recomendadora així ho desitja, la carta de recomanació es pot dirigir directament a l’òrgan tècnic de preselecció mitjançant correu electrònic a l’adreça pianoiturbi@dival.es. En aquest cas, la persona aspirant haurà d’aportar, en eixe apartat del formulari, un document en el qual s’indique aquesta circumstància.

L’òrgan tècnic de preselecció, sobre la base de la documentació i gravació aportades per les persones candidates, selecciona a les 22 persones admeses per a la fase de concurs. Aquestes sessions es realitzaran a la ciutat de València durant el mes de gener de 2025.

 

Addicionalment, l’òrgan tècnic de preselecció selecciona el conjunt de persones aspirants que formaran part del llistat de reserva, disposat per ordre de crida, per a la substitució d’aquelles persones concursants que, abans de l’inici de la fase de concurs, renuncien a la participació.

La composició de l’òrgan tècnic de preselecció és la següent:

  • Presidència: Ana María Guijarro Malagón
  • Vocal: Carles Marín Moret
  • Vocal: Ángel Sanzo Herrera

El secretari de l’òrgan tècnic de preselecció és Josep. J. Vidal i Borràs, cap del Servei de Cultura de la Diputació de València.

El llistat de les persones seleccionades per a la fase de concurs es publicarà el 15 de gener de 2025, disposades en ordre alfabètic, en aquesta pàgina web.

 

El llistat de reserva, disposat per ordre de crida, també es publicarà el 15 de gener de 2025, en aquesta pàgina web.

La fase de concurs està composta per 4 proves eliminatòries que es desenvolupen successivament:

  • Primera fase (recital).
  • Semifinal (recital).
  • Final (concert).
  • Gran Final (concert).

Totes les obres interpretades al llarg de tot el concurs seran interpretades de memòria, amb la sola excepció de l’obra inèdita d’interpretació obligatòria, encarregada per a aquesta edició del concurs al compositor Sebastián Mariné, que forma part del repertori de la Semifinal, que podrà interpretar-se amb o sense partitura.

Per a les dues primeres proves, la persona concursant oferirà dos programes diferents de lliure elecció, un per a cadascun dels recitals del concurs (Primera fase i Semifinal). El repertori haurà d’incloure una obra de cada apartat enunciat a continuació, si bé podran aparéixer de manera indistinta en el programa de l’un o l’altre recital:

  1. Una obra de Beethoven.
  2. Una obra de Mozart.
  3. Un Nocturn de Chopin.
  4. Una peça de Goyescas de E. Granados; una peça de la Suite Iberia o Navarra o La Vega de I. Albéniz; o, la Fantasía Bética de M. de Falla.


Primera fase:

Prova eliminatòria amb les 22 persones seleccionades.

Recital amb una duració màxima de 40 minuts.

 


Semifinal:

Prova eliminatòria amb 10 concursants.

Recital amb una duració màxima de 60 minuts.

El repertori de la Semifinal haurà d’incloure l’obra inèdita d’interpretació obligatòria, encarregada per a aquesta edició del concurs al compositor Sebastián Mariné, la duració estimada de la qual és d’entre 7 i 10 minuts.

 

La partitura d’aquesta obra inèdita d’interpretació obligatòria es facilitarà a les persones concursants, així com a les persones integrants de la llista de reserva, una vegada hagen sigut publicats tots dos llistats.

 


Final:

Prova eliminatòria amb 6 concursants.

Interpretació d’un dels cinc concerts per a piano i orquestra de Beethoven.

 


Gran final:

Prova amb 3 concursants.

Interpretació d’un concert per a piano i orquestra d’entre els següents:

  • Chopin: Concerts núm. 1 i núm. 2.
  • Liszt: Concerts núm. 1 i núm. 2.
  • Schumann: Concert en la menor.
  • Brahms: Concerts núm. 1 i núm. 2.
  • Txaikovski: Concert núm. 1 en si bemoll menor.
  • Saint-Saëns: Concerts núm. 2 en sol menor i núm. 5 en fa major.
  • Prokófiev: Concerts núm. 2 i núm. 3.
  • Ravel: Concert en sol major.
  • Rachmàninov: Concerts núm. 1, núm. 2, núm. 3 i Variacions sobre un tema de Paganini.
  • Britten: Concert op. 13.
  • Strauss: Burlesque.
  • Bartok: Concerts núm. 2 i núm. 3.
  • Joaquín Rodrigo: Concert heroic.
  • Manuel Palau: Concert dramàtic.

Si el programa proposat per la persona concursant sobrepassara la duració permesa en alguna de les proves, la Comissió Artística decidirà sobre les obres o fragments que hauran de ser interpretats.

Sí, s’admetran canvis en el programa proposat en el moment de la inscripció fins al dia 28 de febrer de 2025.

 

Només podrà admetre canvis en data posterior al 28 de febrer de 2025 per causes de força major, convenientment justificades i avaluades favorablement per l’organització del concurs.

Totes les obres interpretades al llarg de tot el concurs seran interpretades de memòria; amb la sola excepció de l’obra inèdita d’interpretació obligatòria, encarregada per a aquesta edició del concurs al compositor Sebastián Mariné, que forma part del repertori de la Semifinal, que podrà interpretar-se amb o sense partitura.

L’obra obligada és una peça inèdita, encarregada per a aquesta edició del concurs al compositor Sebastián Mariné, que totes les persones concursants han d’interpretar necessàriament en la Semifinal del concurs, com a part del repertori del recital programat per a eixa prova.

 

La duració estimada és d’entre 7 i 10 minuts.

 

Aquesta obra és l’única de tot el concurs que pot interpretar-se amb o sense partitura.

 

La partitura d’aquesta obra inèdita d’interpretació obligatòria es facilitarà a les persones concursants, així com a les persones integrants de la llista de reserva, una vegada hagen sigut publicats tots dos llistats.

  • Primera fase (recital de 40 minuts): Dimecres 4, dijous 5 i divendres 6 de juny de 2025.
  • Semifinal (recital de 60 minuts): Dissabte 7 i diumenge 8 de juny de 2025.
  • Final (concert amb orquestra): Dimarts 10 i dimecres 11 de juny de 2025.
  • Gran Final (concert amb orquestra): Divendres 13 de juny de 2025.

Totes les proves del concurs tindran lloc en el Palau de la Música de València.

L’ordre d’actuació s’establirà mitjançant sorteig.

 

Aquest sorteig se celebrarà en l’acte d’acolliment i identificació de les persones seleccionades que tindrà lloc el dia 3 de juny de 2025 de vesprada, a València.

 

A cada concursant se li assignarà un número entre l’1 i el 22 que determinarà el seu ordre de participació.

 

Aquest ordre d’actuació es mantindrà durant totes les proves que integren el concurs, inclosa la Gran Final, si bé la Comissió Artística podrà fer canvis puntuals en aquest ordre, sobre la base de criteris raonats, que seran comunicats a les persones concursants amb la suficient antelació.

Les 22 persones seleccionades per a la fase de concurs hauran de presentar-se, a l’efecte d’acolliment i identificació, el dimarts 3 de juny de 2025. El lloc (de la ciutat de València) i l’hora (en horari de vesprada) seran comunicats amb suficient antelació.

 

A més, en cas que les persones participants puguen triar entre més d’un piano de concurs, la prova dels instruments es realitzarà durant la jornada del 3 de juny de 2025, en el Palau de la Música de València.

 

Per tant, es recomana arribar a la ciutat de València abans del migdia del dimarts 3 de juny de 2025, per a poder desplaçar-se amb tranquil·litat al lloc de celebració de l’acte d’acolliment i identificació i, si escau, al Palau de la Música per a realitzar la prova dels pianos de concurs.

Totes les persones participants estan convidades a assistir a la gala de clausura del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi.

 

La gala de clausura i de lliurament de premis tindrà lloc el dia 14 de juny de 2025 de vesprada.

 

Aquesta gala inclourà un recital en el qual participaran, obligatòriament, les persones concursants en la Gran Final. Aquestes interpretaran una obra, d’entre les que hagen oferit durant les diferents proves del concurs, que serà elegida per la Direcció del concurs.

 

Durant aquest acte es coneixeran les persones guanyadores de tots els premis del concurs i es farà lliurament dels diplomes acreditatius. Per tant, a aquest acte hauran d’assistir, almenys, totes les persones participants en les proves Final i Gran Final.

Usem cookies en aquesta web per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.