- Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, Joaquín Achúcarro, director artístic, i Óscar Oliver, coordinador i assessor, han donat els detalls del concurs que es durà a terme entre el 23 de juny i el 3 de juliol en el Teatre Principal de València
- Tello: “Celebrem el quaranta aniversari dels Premis Iturbi amb una gran qualitat dels intèrprets, que esperem siguen un gran al·licient per al públic especialitzat i també per a tota la ciutadania”
- Achúcarro: “Està sent una edició extraordinària que ja ha aconseguit importants assoliments, vam tindre un dur treball seleccionant als pianistes d’entre els 178 que es van inscriure, batent tots els rècords anteriors”
- L’entrada a totes les fases és lliure i gratuïta, si bé per a assistir als recitals i concerts de la final, Gran Final, així com a la gala caldrà fer una reserva prèvia a través de la web pianoiturbi.dival.es
València, 21 de juny de 2021
El Premi Iturbi, organitzat per la Diputació de València, ha presentat el Concurs Internacional de Piano de València, un esdeveniment musical de caràcter biennal que celebra el seu 40 aniversari en este any. Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música; Joaquín Achúcarro, director artístic, i Óscar Oliver, coordinador i assessor, han donat els detalls d’esta vint-i-unena edició que es durà a terme en el Teatre Principal entre el 23 de juny i el 3 de juliol.
Tello ha mostrat la seua satisfacció perquè “celebrem el quaranta aniversari dels Premis Iturbi amb una gran qualitat dels intèrprets, que esperem siguen un gran al•licient per al públic especialitzat i també per a tota la ciutadania”. La diputada ha subratllat que “en esta edició especial es posa en marxa una nova etapa i un model que compta amb una direcció i una comissió artística de prestigi, a càrrec de Joaquin Achúcarro i els pianistes Óscar Oliver (coordinador), Josu de Solaun, Emma Jiménez i Carles Marín, que ha introduït canvis per a impulsar este ambiciós projecte nacional i internacionalment i consolidar-lo com una referència en el món pianístic”.
Achúcarro, que també ostenta la presidència del jurat, ha indicat que “està sent una edició extraordinària que ja ha aconseguit importants assoliments, vam tindre un dur treball seleccionant als pianistes d’entre els 178 que es van inscriure, batent tots els rècords anteriors. Les cinc proves de la competició també seran molt difícils, el nivell serà altíssim”. El prestigiós concertista basc ha felicitat l’organització perquè “superar els obstacles de la pandèmia i inscriure a intèrprets de 41 països quan es competeix amb cinc grans premis internacionals, que van traslladar a 2021 la seua celebració, és fruit d’un gran treball d’equip que posa a València en la primera línia del panorama musical internacional”.
Oliver ha agraït als mitjans de comunicació autonòmics, nacionals i internacionals “la sensibilitat i atenció prestada al Premi Iturbi i a la figura que dóna nom a este concurs, un pianista que cal reivindicar per la seua rellevància i transcendència artística i social, així com per la labor de difusió de la música i els músics espanyols (Albéniz, Granados, Falla, Infante, Cassadó…), en general, i valencians (López Chavarri, Rodrigo, Palau o Magenti), en particular”. El coordinador ha convidat a la ciutadania, afeccionats i melòmans, a presenciar i gaudir dels concerts en directe, o bé per streaming.
Entrada lliure i streaming
L’entrada a totes les fases és lliure i gratuïta, si bé per a assistir als recitals i concerts de la final, Gran Final, així com a la gala en el Teatre Principal caldrà fer una reserva prèvia a través de la web pianoiturbi.dival.es. Així mateix, es podrà gaudir a tot el món d’este esdeveniment musical en el canal Youtube i en la web de la Diputació de València, www.webtv.iturbi.es, que retransmetrà per streaming les proves de la competició a partir de la semifinal, el dia 27.
Els responsables de l’organització han manifestat que en tot este temps, amb la celebració del I Festival Iturbi i les actuacions celebrades en diferents llocs de la ciutat i en el Centre Cultural de la Beneficència al setembre passat, s’ha volgut reivindicar que “la cultura és segura” i van considerar que “la música havia de fer front al coronavirus amb totes les mesures de seguretat i sanitàries per a evitar la paralització de l’activitat, els concerts i el desenvolupament de les carreres artístiques dels músics”.
Els pianistes començaran les proves, segons l’ordre d’actuació realitzat per sorteig, en la primera fase del 23 al 24 de juny, la segona serà del 25 al 26, i en la semifinal competiran del 27 al 28. La primera final tindrà lloc del 29 al 30 i la Gran Final el 2 de juliol, en les quals els concursants interpretaran dos concerts per a piano amb l’Orquestra de València en el Teatre Principal. Del dia 23 al 28 les actuacions es realitzaran de 10h a 14h i de 17h a 20h, i en la final i Gran Final començaran a les 19.30h. El periodista Martín Llade presentarà la Gran Final i la gala de lliurament de premis que tindrà lloc el dissabte 3 de juliol.
Achúcarro, president del jurat
Achúcarro presidirà el jurat de la competició, format per huit persones de referència en el panorama pianístic i musical internacional: Catherine D’Argoubet, Ana Guijarro, Jorge Luis Prats, Menahem Pressler, Didier Schnorhk, Josu de Solaun, Paolo Pinamonti i Barrett Wissman, que avaluaran les actuacions sobre la base de criteris artístics, d’interpretació i adequació al repertori triat.
El Premi Iturbi destinarà un total de 89.000 euros en metàl·lic als diferents guanyadors del concurs Internacional de Piano de València. Els premis en esta edició especial experimenten un augment del 70% respecte al certamen precedent; el primer estarà dotat amb 30.000 euros i l’enregistrament d’un cd pel reconegut segell discogràfic IBS Classical; el segon amb 20.000 i el tercer amb 10.000, així com una gira de concerts a Espanya i l’estranger per a estos tres primers classificats. Així mateix, Achúcarro ha anunciat la important col·laboració entre el concurs i la prestigiosa companyia IMG Artists, una de les principals del món, que oferirà un contracte de management al primer premi.
Altres premis
Els tres finalistes que no accedisquen a la Gran Final rebran 5.000 euros, a més, el millor d’ells rebrà 3.000 euros de l’Ajuntament de València. Així mateix, tenen assignats 2.000 euros: el premi especial al millor intèrpret de música espanyola, per la Diputació de València; la millor interpretació d’una peça de Chopin per l’Ajuntament de València; la millor interpretació d’una sonata de Mozart, per la Societat Filharmònica de València; la millor interpretació d’un concert de Beethoven, per Kawai; i al millor concursant triat pel públic, per Clemente Pianos. La millor interpretació de Imatges, obra d’Óscar Colomina encarregada per a la celebració de l’aniversari del Premi Iturbi, rebrà 1.000 euros de Polimúsica.
El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. El Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.