- El jurat, compost per Giselle Brodsky, Josu de Solaun, Carles Marín, Thomas Schwan i Óscar Martín, ha constatat l’alt nivell de la competició a la que es van inscriure 178 pianistes procedents de 41 països
- Els pianistes seleccionats procedeixen de països d’Europa, Àsia i Amèrica, i els que tindran més presència són el Japó i Rússia amb 3 concursants, i Alemanya, la Xina i Itàlia amb 2
- Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi i presidenta del Palau de la Música, ha felicitat el jurat i ha subratllat que “hem d’estar satisfets, tant per la quantitat de sol·licituds rebudes com per la qualitat interpretativa exhibida pels pianistes”
València, 16 de març de 2021
El Premi Iturbi, que organitza la Diputació de València, ha seleccionat a 22 pianistes que participaran en la XXI edició del Concurs Internacional de Piano de València que tindrà lloc entre el 23 de juny i el 2 de juliol. El concurs, que compta amb la direcció artística de Joaquín Achúcarro, ha constatat l’alt nivell de la competició i lo difícil que ha resultat el treball de preselecció dels pianistes que estaran en lliça en la primera fase.
Cal destacar que es van inscriure 178 pianistes procedents de 41 països, la qual cosa ha suposat multiplicar per sis les sol•licituds rebudes en l’anterior edició i convertir la de 2021 en la més concorreguda de la seua història en un any en què aquest esdeveniment musical, de caràcter biennal, celebra el seu 40 aniversari. A aquest projecte, de referència en el món pianístic, han assistit intèrprets dels cinc continents en les 20 edicions celebrades des de 1981.
El jurat, compost per Giselle Brodsky, Josu de Solaun, Carles Marín, Thomas Schwan i Óscar Martín, ha avaluat els vídeos dels músics inscrits, nascuts a partir del 23 de juny de 1985 i que van aportar un enregistrament audiovisual d’entre 20 i 30 minuts. L’organització ha publicat el llistat d’admesos en la seua pàgina web (www.pianoiturbi.dival.es).
Els pianistes seleccionats procedeixen de 15 països i els que tindran més presència són el Japó i Rússia amb 3 concursants, i Alemanya, la Xina i Itàlia amb 2. Altres nacions que comptaran amb intèrprets en el Premi Iturbi són Àustria, Bielorússia, el Canadà, República de Corea, els EUA, Espanya, Geòrgia, el Kazakhstan, Suècia i Ucraïna. Per continents, destaca el nombre de músics d’Europa que suposen el 64%, els d’Àsia representen el 27% i d’Amèrica el 9%.
Qualitat interpretativa
Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, ha volgut felicitar el jurat, “ha fet un magnífic i complicat treball per a determinar quins aspirants concursaran en la primera fase del Premi Iturbi”. Tello ha indicat que “hem d’estar satisfets, tant per la quantitat de sol•licituds rebudes com per la qualitat interpretativa exhibida pels pianistes en els vídeos per a participar en una edició molt especial que celebra les quatre dècades d’aquest projecte”.
La diputada ha assegurat que “ha quedat fora gent molt bona, ha sigut extraordinàriament difícil per al jurat optar per només 22 pianistes dels 178 inscrits. Ens felicitem per l’excel•lència reunida en aquesta edició i animem a continuar treballant amb il•lusió als que no han sigut seleccionats per a la pròxima, que es durà a terme en 2023”.
La competició constarà, després de la preselecció, de cinc proves eliminatòries en les quals s’haurà d’incloure lliurement les següents obres: una sonata de Ludwig van Beethoven i de Wolfgang Amadeus Mozart, dos obres curtes de Frédéric Chopin, de les quals una ha de ser obligatòriament un nocturn; una peça de Goyescas d’Enrique Granados, la Suite Ibèria d’Isaac Albéniz, o la Fantasia Bètica de Manuel de Falla.
La primera fase (del 23 al 24 de juny) comptarà amb els 22 intèrprets seleccionats, la segona quedarà amb 16 (del 25 al 26), i en la semifinal competiran 10 (del 27 al 28). La primera final enfrontarà a 6 (del 29 al 30) i la gran final a 3 (2 de juliol), en les quals els concursants interpretaran dos concerts per a piano amb l’Orquestra de València en el Teatre Principal.
Augment dels premis
Els premis en metàl•lic, amb ocasió de l’aniversari del concurs, experimenten un augment del 70% respecte al certamen precedent, el primer estarà dotat amb 30.000 euros, l’enregistrament d’un cd pel reconegut segell discogràfic IBS Classical i diversos recitals i concerts; el segon amb 20.000 i el tercer amb 10.000; en l’última edició els guardonats van rebre 18.000, 12.000 i 6.000 euros, respectivament. La resta de finalistes no seleccionats per a la gran final rebran 5.000 euros i el premi especial al millor intèrpret de música espanyola 2.000.
A més, la Diputació de València organitzarà concerts a Espanya i a l’estranger durant l’any 2022 amb la participació de les persones guanyadores dels tres primers guardons i s’atorgaran altres premis especials finançats per institucions o empreses patrocinadores i col•laboradores com l’Ajuntament de València, Kawai, Clemente Pianos i Societat Filarmònica de València.
El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. Així mateix, el Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.