XXI
Concurs
Internacional
de Piano
de València
ITURBI

Del 23 de juny al 2 de juliol de 2021

Arie Vardi

Arie Vardi, nascut a Israel, va començar la seua carrera artística als quinze anys. Rebé el reconeixement internacional com un dels pianistes més importants del país. Després de guanyar el Concurs Chopin a Israel, va actuar amb l’Orquestra Filharmònica d’Israel amb Zubin Mehta, i, en guanyar el Concurs Internacional George Enescu a Bucarest, actuà en nombrosos concerts per tot Europa. Al mateix temps que cursava estudis de música en l’Acadèmia Rubin, va obtindre el títol de Dret en la Universitat de Tel Aviv.

 

Vardi continuà els seus estudis de piano a Basilea amb Paul Baumgartaner i estudià composició amb Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen i Nadia Boulanger.

 

Vardi ha actuat molt com a solista en les principals orquestres sota la batuta de Semion Bitxkov, Sergiu Commissiona, Gustavo Dudamel, Lukas Foss, Jerzy Maksymiuk, Kurt Masur, Zubin Mehta, Paul Paray, Paul Sacher, David Zinman i David Robertson, entre altres. Diverses gires de concerts l’han dut a Austràlia, Europa, l’Extrem Orient, Amèrica Llatina i els Estats Units. Va actuar al costat de Yo-Yo Ma, Radu Lupu, Joseph Silverstein, Yefim Bronfman, Pnina Salzman, Murray Perahia i András Schiff. A més de la seua carrera en concerts, Vardi és professor de piano en la Hochschule für Musik a Hannover i a l’Escola de Música Buchmann-Mehta a Tel Aviv, a on exerceix com a director i president de la Facultat de Piano.

 

Ha exercit com a artista resident a Juilliard i com a professor convidat a Yale i la Universitat de Pequín. Més de 50 dels seus estudiants han guanyat els primers premis en concursos internacionals. Durant més de 20 anys, ha estat actiu com a director d’orquestra actuant amb l’Orquestra Filharmònica d’Israel, entre altres, i en importants festivals als Estats Units, Europa i l’Extrem Orient.

 

Vardi actua habitualment com a solista-director interpretant el conjunt complet de concerts de Bach i Mozart, part del qual ha interpretat amb el forte-piano. Els darrers anys, s’ha especialitzat en la literatura del període impressionista, inclòs tot el repertori de Debussy i Ravel.

 

Dirigí i actuà en una sèrie de cinc concerts amb l’Orquestra de Cambra d’Israel, a on va presentar 12 concerts, que van des de Bach fins al segle XXI. També feu les sonates completes de Beethoven amb alguns dels seus antics alumnes.

 

Vardi és conegut entre els televidents per la seua sèrie Master classes, la sèrie familiar de l’Orquestra Filharmònica d’Israel, que dirigí i va presentar, i actualment per la nova sèrie Intermezzo with Arik.

 

Ha format part del jurat en la majoria de les principals competicions internacionals de piano, com les de la Xina, Cleveland, Hamamatsu, Leeds, Milà, Txaikovski a Moscou, Munic, Salt Lake City, Santander, Sydney, Tòquio, Viena, Chopin a Varsòvia, Van Cliburn i altres.

 

Arie Vardi rebé el premi del ministre d’Educació a Israel el 2004 pels assoliments de tota una carrera, així com el Premi d’Israel del 2017. Els seus enregistraments amb RCA han merescut elogis i premis internacionals. El seu darrer CD és el Concert per a piano triple de Mozart amb Yefim Bronfman, Radu Lupu i Zubin Mehta.

Usem cookies en aquesta web per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.