- El Concurs Internacional de Piano de València, que organitza la Diputació de València, impulsa la seua internacionalització i se celebrarà en el Teatre Principal del 31 de maig al 9 de juny
- Gloria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, ha mostrat la seua satisfacció perquè “les 20 persones seleccionades han sigut triades entre les 184 inscrites, un altre rècord de participació en aconseguir batre l’anterior i incrementar en un 3,3% els participants
- Joaquín Achúcarro, director artístic: “Serà un esdeveniment extraordinari amb quatre proves que posaran de manifest la talla musical dels intèrprets”. El prestigiós concertista basc considera que “el Premi Iturbi situa a València en la primera línia del panorama pianístic mundial”
- Els 20 pianistes que participaran en la competició procedeixen de 10 països i els que tindran més presència són Corea del Sud amb 4 concursants, Espanya i Rússia amb 3, i els EUA, Itàlia i Taiwan amb 2. Altres nacions que comptaran amb intèrprets són Sèrbia, Ucraïna, República Txeca i Suècia
València, 30 de maig de 2023
El Premi Iturbi, organitzat per la Diputació de València, inicia la vint-i-dosena edició del Concurs Internacional de Piano de València que se celebrarà en el Teatre Principal de València del 31 de maig al 9 de juny. Gloria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música; Joaquín Achúcarro, director artístic; Ana Guijarro, coordinadora i presidenta del jurat de preselecció; i Josep Vidal, cap del Servei de Cultura de la Diputació de València, són els principals responsables d’aquest esdeveniment musical de caràcter biennal.
Tello ha mostrat la seua satisfacció perquè “aquesta serà l’edició més concorreguda de la història del concurs, que va iniciar la seua marxa en 1981. Les 20 persones seleccionades pel jurat han sigut triades entre les 184 que es van inscriure”. La diputada ha subratllat que “això constitueix un altre rècord de participació en aconseguir batre l’anterior en incrementar en un 3,3% els 178 participants de la convocatòria precedent, en 2021; que al seu torn va multiplicar per sis la celebrada en 2017 (en 2019 no es va realitzar) amb 31 sol·licituds. La d’edicions anteriors també va quedar àmpliament superada: en 2010 va haver-hi 31 inscrits, en 2013 van ser 39 i en 2015 un total de 70”.
Achúcarro destaca que “el Premi Iturbi situa a València en la primera línia del panorama pianístic mundial” i apunta que “serà un esdeveniment extraordinari amb quatre proves que posaran de manifest la talla musical dels intèrprets”. El prestigiós concertista basc considera que “inscriure a pianistes de 36 països diferents és un èxit que cal celebrar perquè impulsa, edició rere edició, la internacionalització del concurs”, i emplaça a “viure aquests dies irrepetibles, sentint a pianistes d’altíssima qualitat, plens de somnis i esperances, disposats a donar el millor de sí mateixos”.
El jurat de preselecció del Premi Iturbi, integrat per Ana Guijarro (presidenta), i els pianistes Carles Marín i Ángel Sanzo, va seleccionar al gener als 20 pianistes que participaran en la competició; procedeixen de 10 països i els que tindran més presència són Corea del Sud amb 4 concursants, Espanya i Rússia amb 3, i els EUA, Itàlia i Taiwan amb 2. Altres nacions que comptaran amb intèrprets són Sèrbia, Ucraïna, República Txeca i Suècia.
Alt nivell artístic
Guijarro assenyala que “hem constatat en la preselecció l’alt nivell artístic i pianístic dels concursants i això és una garantia per a gaudir d’una excel·lent edició”. La coordinadora indica que “la selecció dels pianistes que estaran en lliça en la primera fase es va fer de manera unànime i en els pròxims dies haurem de prendre decisions complicades per l’excel·lència musical exhibida”. Guijarro convida “a la ciutadania, afeccionats i melòmans, a presenciar i gaudir dels concerts”.
L’entrada a totes les fases és lliure i gratuïta, si bé per a assistir als concerts de la final, Gran Final, així com a la gala de clausura en el Teatre Principal cal fer una reserva prèvia a través de l’apartat ‘Entrades’ de la web pianoiturbi.dival.es.
La comissió artística del Premi Iturbi està integrada per Gloria Tello, Joaquín Achúcarro, Josep Vidal, i els assessors artístics i pianistes Ana Guijarro, Emma Jiménez i Carles Marín. Achúcarro presidirà el jurat de la competició, format per set persones de referència en el panorama pianístic i musical internacional: Catherine d’Argoubet, Edmon Colomer, Ana Guijarro, Paolo Pinamonti, Jorge Luis Prats, Didier Schnorhk i Josu de Solaun; que avaluaran les actuacions sobre la base de criteris artístics, d’interpretació i adequació al repertori triat.
Tello ha tingut un emocionat record per al reconegut pianista israelià-estatunidenc d’origen alemany Menahem Pressler, mort recentment, que va formar part del jurat en l’anterior edició. Achúcarro assegura que “el mestre Pressler és irreemplaçable. En homenatge a la seua memòria, els membres del jurat hem decidit que la seua cadira quede buida durant el concurs”.
Quatre proves
La competició constarà de tres proves eliminatòries i la Gran Final. En la primera fase (recital) i en la segona (semifinal) els intèrprets hauran de triar lliurement entre les següents obres: una de caràcter contrapuntístic, Preludis i fugues de El clave ben temperat de Johann Sebastian Bach, Preludis i fugues de Dmitri Xostakóvitx, Ludus Tonalis de Paul Hindemith, Preludis i fugues de Félix Mendelssohn, Bach-Ferruccio Busoni, Bach-Ferenc Liszt, etc.; una sonata de Ludwig van Beethoven; una sonata de Wolfgang Amadeus Mozart; dos obres curtes de Fryderyck Chopin, de les quals una ha de ser obligatòriament un nocturn; una peça de Goyescas d’Enrique Granados, una peça de la Suite Ibèria, Navarra o La Vega d’Isaac Albéniz, o la Fantasia Bètica de Manuel de Falla.
Els pianistes que afronten la segona fase hauran d’interpretar l’obra Madre de Francisco Coll, encarregada pel Premi Iturbi i amb la qual el reconegut compositor ret homenatge al pintor valencià Joaquín Sorolla, en un any en què es commemora el centenari de la seua mort. Els músics no podran repetir obres al llarg del concurs.
La primera fase comptarà amb els 20 intèrprets triats i se celebrarà del 31 de maig al 2 de juny, a partir de les 10h del matí i a les 17h a la vesprada; la segona amb 10 pianistes se celebrarà el 3 i 4 de juny en el mateix horari; la final amb 6 concursants tindrà lloc els dies 6 i 7 a les 19h; i la Gran Final es disputarà amb 3 participants el dia 9 a la mateixa hora.
En les dos últimes proves, els concursants actuaran juntament amb l’Orquestra de València, formació titular del Palau de la Música, que dirigirà Álvaro Albiach. En la final, podran optar entre un dels cinc concerts per a piano i orquestra de Beethoven; i en la Gran Final, hauran d’abordar un concert per a piano i orquestra d’entre els designats per l’organització i de compositors com Chopin, Liszt, Robert Schumann, Johannes Brahms, Piotr Ilich Txaikovski, Serguei Rajmáninov, Joaquín Rodrigo i Manuel Palau, entre altres.
Dotacions
En la present edició el primer premi estarà dotat amb 30.000 euros, l’enregistrament d’un disc i diversos recitals i concerts; el segon amb 20.000 euros i el tercer amb 10.000 euros; i també podran optar al premi especial a la millor interpretació de música espanyola, valorat en 2.000 euros.
La resta de concursants podran optar a una sèrie de premis especials: els finalistes que no resulten seleccionats per a la Gran Final rebran 5.000 euros atorgats per la Diputació de València. Hi haurà un guardó per a la persona finalista no guardonada amb el primer, segon o tercer premi (3.000 euros) i un premi a la millor interpretació d’una obra de Chopin (2.000 euros), tots dos a càrrec de l’Ajuntament de València.
La millor interpretació d’una sonata de Mozart es premiarà amb 2.000 euros i un recital al guanyador del primer premi oferit per la Societat Filharmònica de València; la millor interpretació d’un concert de Beethoven (2.000 euros) estarà dotada per Kawai-España; el millor concursant triat pel públic (2.000 euros) per Clemente Pianos; i la conselleria de Cultura, oferirà 5.000 euros per a realitzar una sèrie de concerts per la Comunitat Valenciana a càrrec dels guanyadors del primer, segon i tercer premi.
Qualitat artística
En l’anterior edició celebrada en 2021, l’exigent jurat del concurs va declarar desert el primer premi i va atorgar el segon a Alexéi Sichev (Rússia) i el tercer a Salome Jordània (Geòrgia) i Ryutaro Suzuki (el Japó) ex aequo, encara que va constatar l’elevada qualitat artística brindada.
El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. El Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.